Victor Brauner : Je suis le rêve, je suis l’inspiration 18 Sep - 10 Jan 2021

Victor Brauner : Je suis le rêve, je suis l’inspiration 18 Sep - 10 Jan 2021

Victor Brauner: Είμαι το όνειρο, είμαι η έμπνευση

18 Σεπτεμβρίου - 10 Ιανουαρίου 2021 Εγκαίνια 18 Σεπτεμβρίου 2020  ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

mam logo

1024px Palais de Tokyo 20030101w

Γενική άποψη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο 16ο Διαμέρισμα στο Παρίσι

"Για μένα, η ζωγραφική είναι ζωή, πραγματική ζωή, Η ΖΩΗ ΜΟΥ ..." λέει ο επιτάφιος που γράφτηκε στον τάφο του σουρεαλιστή καλλιτέχνη Victor Brauner . Γι 'αυτό η αναδρομική αφιέρωση που του αφιέρωσε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι αναμιγνύει τόσο στενά τη βιογραφία και το έργο του ζωγράφου. Η ευκαιρία να ανακαλύψετε έναν σχεδιαστή που δεν έπαψε ποτέ να αντιπροσωπεύει το αόρατο.

Victor Brauner, στην πρωτοπορία την εποχή του Μεσοπολέμου.

Γεννημένος στη Ρουμανία το 1903, ο Victor Brauner σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Βουκουρέστι, προτού απολυθεί για δημιουργίες που θεωρούνταν σκανδαλώδεις. Καθ 'όλη τη δεκαετία του 1920, ήταν ένας από τους κύριους καλλιτέχνες του ρουμανικού Νταϊδιστικού κινήματος, κυρίως χάρη στην «εικονογραφική ποίηση» του, που συνορεύει με τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία.

Το 1930, μετακόμισε στο Παρίσι και γνώρισε τους σουρεαλιστές, ιδίως τον André Breton, ο οποίος διοργάνωσε την πρώτη του έκθεση στην πρωτεύουσα. Ο Victor Brauner ζωγράφισε το 1934 ένα πορτρέτο του ηγέτη του κινήματος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αντιμετώπισε το θέμα του ματιού που τον βγάζει από την τροχιά του, ως μέρος μιας μεγαλύτερης αντανάκλασης στο όραμα του καλλιτέχνη. Ως σουρεαλιστής, ο Victor Brauner δεν είναι πλέον ικανοποιημένος με την εκπροσώπηση του έξω κόσμου. προβάλλει στον καμβά κάτι πέρα ​​από αυτό που αντιλαμβάνεται το μάτι: ένα εσωτερικό ψυχικό σύμπαν ή μια πραγματικότητα που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, έτσι θα γίνει αντιληπτή εκ των υστέρων η Αυτοπροσωπογραφία του με το Enucleated Eye (1931), ζωγραφισμένη επτά χρόνια πριν πραγματικά χάσει ένα μάτι μετά από ένα ατύχημα.

Οι εικονογραφικοί κύκλοι του Victor Brauner

Αναγκάζεται να κρυφτεί υπό την κατοχή για να ξεφύγει από τη ναζιστική δίωξη των Εβραίων, ο Victor Brauner ανακτά την ελευθερία του μετά τον πόλεμο. Εξακολουθούσε να συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Σουρεαλιστών του 1947, και αργότερα αποσύρθηκε από το κίνημα, μέχρι να αποκλειστεί τον επόμενο χρόνο.

Στη συνέχεια, ο Victor Brauner εξερευνά διαφορετικά εικονογραφικά στυλ, αλλά πάντα αποτυπώνοντας  στον καμβά την αόρατη πραγματικότητα του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών του ανησυχιών. Στη συνέχεια, το έργο του περνά από μια σειρά διαδοχικών κύκλων, με τη σειρά «Onomatomania», «Rétractés», στη συνέχεια «Μυθολογίες και Ημέρα της Μητέρας», που συχνά χαρακτηρίζονται από επιρροές όπως η ψυχανάλυση ή η άγρια ​​σκέψη.

Ακολουθούν κάποια απο τα έργα του καλλιτέχνη που θα εκτεθούν στο μουσείο.

Victor Brauner : Πορτραίτο του André Breton 1934 (λάδι σε καμβά 61x50 cm.)

Victor Brauner : Sur le motif 1937 (λάδι σε ξύλο 14x18 cm.)

Victor Brauner : Portrait de Mme R.B 1925 (Λάδι δε χαρτόνι κολλημένο σε κόντρα πλακέ 60,5x60cm.)

Victor Brauner : Cérémonie 1947 (λάδι σε βαμβακερό καμβά 190x238 cm.)

 

πηγή: paris art

Με την ευκαιρία που αναφερόμαστε σε έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι αξίζει να σημειώσουμε μία είδηση σχετικά με κλοπή έργων τέχνης που συνέπεσε την ίδια περίπου εποχή με την κλοπή του πίνακα του Van Gogh που αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο, σχετικά link είδησης και video :

https://artportal.gr/texnes/politismos-mousia/vangoghstolen.html

https://artportal.gr/texnes/politismos-mousia/stolenpaintofvangogh.html

Παρά τις τριάντα κάμερες παρακολούθησης και τις τρεις νυχτερινές φρουρές του μουσείου, πέντε πίνακες των Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Λεζέ και Μοντιλιάνι, αξίας άνω των 100.000.000 ευρώ, εκλάπησαν από το μουσείο κατά τη διάρκεια της νύχτας 19 προς 20 Μαΐου 2010. Η εξαφάνιση των πινάκων παρατηρήθηκε το πρωί πριν ανοίξουν οι πόρτες του μουσείου. Οι πίνακες που εκλάπησαν είναι οι: Περιστέρι με μπιζέλια του Πικάσο, Παστοράλ του Ματίς, Ελαιώνας κοντά στο Εστάκ του Ζωρζ Μπρακ, Γυναίκα με βεντάλια του Μοντιλιάνι, και Νεκρή Φύση με κηροπήγιο του Φερνάν Λεζέ.

Ένας από τους κλέφτες, ένας Κροάτης με το όνομα Τόμικ, πέρασε από ένα παράθυρο που παρουσίαζε ελάττωμα ασφαλείας και εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι το σύστημα συναγερμού ήταν σε βλάβη για αρκετές εβδομάδες. Στη δίκη που διεξήχθη στο Παρίσι, ένας από τους τρεις ανθρώπους που δικάστηκαν για την υπόθεση, ο Γιόναθαν Μπιρν, ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε τα έργα όταν φοβήθηκε ότι η έρευνα οδηγούσε σ'αυτόν. «Τους πέταξα στα σκουπίδια», φώναξε ο Γιόνθαν Μπίρν, «Έκανα το χειρότερο λάθος της ζωής μου».  Ωστόσο, ούτε ο δικαστής ούτε οι ένορκοι τον πίστεψαν. Οι αρχές πιστεύουν ότι όλοι οι πίνακες φυγαδεύτηκαν από τη Γαλλία, καθώς στην υπόθεση είχε εμπλακεί και ένας Γάλλος αντικέρ, ενεργώντας ως παραγγελιοδόχος.