ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ για την Έκθεση "ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ: η Σαγήνη ενός Τόπου"στην Γκαλερί ArteVisione. Οργάνωση Νικολένα Καλαϊτζάκη.

   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ για την Έκθεση "ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ: η Σαγήνη ενός Τόπου"στην Γκαλερί ArteVisione. Οργάνωση Νικολένα Καλαϊτζάκη.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: "ΤΟΠΙΟΓΡΑΦΙΑ: η Σαγήνη ενός Τόπου", θα διεξαχθεί στην γκαλερί ArteVisione στην Αθήνα, τον Απρίλιο του 2022. Την επιμέλεια της έκθεσης φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Ελλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη.
Οδηγίες_Συμμετοχής
1. Οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, μπορούν να στείλουν την αίτηση τους στο mail:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
επισυνάπτοντας: 
i. σύντομο βιογραφικό σημείωμα
ii. site (ή δείγμα δουλειάς τους)
2.  Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής:
έως 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
3.  Η επιμελήτρια, θα επιλέξει τους καλλιτέχνες που θα υλοποιήσουν το project, κατόπιν αξιολόγησης, και όσοι επιλεγούν, θα ειδοποιηθούν με απαντητικό mail, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην διαδικασία συμμετοχής.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ
[[ Το τοπίο, είναι μια παράδοξα αφηρημένη έννοια, ένα κατασκεύασμα του πολιτισμού και του νου μας... ]] 
(Burckhardt, L.)
"Από τα μακρινά εκείνα χρόνια του 19ου αιώνα, όπου η "τοπιογραφία" συναντάται στην μεγαλύτερη της ακμή, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των ζωγράφων της εποχής, οι οποίοι επιδόθηκαν με ζήλο στην κατάκτηση της, μέχρι και σήμερα, κάμποσους αιώνες μετά, η εικονιστική απεικόνιση του "τοπίου" στην Τέχνη, συνεχίζει να σαγηνεύει τους σύγχρονους εικαστικούς και το φιλότεχνο κοινό. Κι ενώ ο όρος "τοπίο", στο λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας, αποδίδεται ως: "η γεωγραφική ενότητα με κοινά φυσικά χαρακτηριστικά", στην πραγματικότητα της Τέχνης, το "τοπίο" συνιστά: μια ρεαλιστική αναπαράσταση ενός πραγματικού χώρου, φυσικού ή αστικού, ή ενός χώρου, αναγνωρίσιμου πάλι, που γεννάται μέσα από τους αφαιρετικούς φαντασιακούς πολύχρωμους κόσμους του καλλιτέχνη που το δημιούργησε".
#τοπίο #τοπιογραφία #φυσικό_περιβάλλον #βουνό #θάλασσα #θαλασσινότοπίο #ύπαιθρος #νησί #αστικό_περιβάλλον #ρεαλισμός #σουρεαλισμός #αφαίρεση #γεωμετρία #ζωγραφική #φωτογραφία #κολάζ #κατασκευές
Info:
curatorΝK
Η Νικολένα Καλαϊτζάκη είναι Ιστορικός & Κριτικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, Επιμελήτρια Εκθέσεων, ΜΑ Δημοσιογράφος & MSc Παιδαγωγός.
Σπούδασε “Ιστορία & Αρχαιολογία” στην Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην “Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης”. Στη συνέχεια, έλαβε εξειδικευμένες επιμορφώσεις: στην “Πολιτιστική Επιχειρηματικότητα”, την “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων” (ΕΚΠΑ) και στο «Art-Therapy / Θεραπεία μέσω της Τέχνης» (Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών “Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, όπου υπήρξε υπότροφος Αριστείας καθόλη τη διάρκεια των σπουδών της. Σήμερα, συνεχίζει με έναν δεύτερο κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”.
Από τα 20 της χρόνια, μέχρι και σήμερα, έχει διακριθεί για την πλούσια δράση της στο πεδίο της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής αναπτύσσοντας συνεργασίες με καλλιτέχνες ήδη καταξιωμένους, αλλά και νεότερους, αποφοίτους των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Έχει εργαστεί ως επιμελήτρια εκθέσεων σε σημαντικούς πολιτισμικούς φορείς, μουσεία, οργανισμούς και φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της χώρας (ενδεικτικά: Μουσείο Μπενάκη, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου, Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου, Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Φεστιβάλ Δρόμοι Πολιτισμού Αργολίδας, Athens Biennale, Art-Athina κ.ά.), ενώ έχει επιμεληθεί πλήθος εκθέσεων σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας, και της χώρας, ευρύτερα. Το 2021 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Trento Art Festival.
Έχει συνεργαστεί με την εφημερίδα “Τα Νέα της Τέχνης’”, το “Art22”, και με άλλα περιοδικά Τέχνης, ενώ διατηρεί την δική της προσωπική στήλη με τίτλο: “Εικαστικό Ημερολόγιο” στο ηλεκτρονικό περιοδικό Τέχνης “Pause”.
Έχει διοργανώσει επιστημονικές ημερίδες και συμπόσια, και ως ομιλήτρια, έχει, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήσει τις διαλέξεις:
«Τέχνη & Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Η περιπτωσιολογική μελέτη της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής σκηνής υπό το πρίσμα του νέου, ψηφιακού ορίζοντα», Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, 2020), “Τέχνη & Social Media: Σχέση Αγάπης ή Μίσους;” (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2018), “From the modernist museums to the post – modern museums of the 21st century” (Youth in Action Project of the European Union, Corinth, 2013).
Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος του συλλόγου “Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου, Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων Πειραιά”, ενώ από το 2019, είναι μέλος της AICA Ελλάδος (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης).
SοcialMedia: 
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Fb page: Νικολένα Καλαϊτζάκη, Iστορικός Τέχνης/Curator